Δερματοφυτίαση στα Κατοικίδια

Καλωσορίσατε το νέο σας μέλος στην οικογένεια, ένα χαριτωμένο κουτάβι ή γατάκι! Φυσικά, θέλετε να του προσφέρετε την καλύτερη φροντίδα. Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η δερματοφυτιαση. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά μην ανησυχείτε! Με τις σωστές πληροφορίες, μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση αποτελεσματικά.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι τα δερματοφυτα, πώς μεταδίδονται στα κατοικίδια και, το πιο σημαντικό, πώς να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας.

Πως να αναγνωρίσετε αν το Κατοικίδιο σας έχει Δερματόφυτα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα αυτών των μυκήτων ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα έγκαιρα και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Συχνά συμπτώματα:

  • Φαγούρα: Το κατοικίδιό σας μπορεί να ξύνεται συνεχώς, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.
  • Αλωπεκία: Τριχόπτωση σε διάφορα σημεία του σώματος, συχνά με στρογγυλό σχήμα.
  • Ερυθρότητα: Το δέρμα μπορεί να γίνει έντονα κόκκινο.

Σπάνια συμπτώματα:

  • Φλύκταινες: Μικρές φουσκάλες στο δέρμα.
  • Πυώδεις εκκρίσεις: Μπορεί να παρατηρήσετε κρούστες ή πυώδεις εκκρίσεις στο δέρμα.
  • Αλλοιωσεις στα νύχια: Τα νύχια να σπάσουν εύκολα ή να μην μεγαλώνουν φυσιολογικά.
  • Εμφάνιση οζιδιου στο δέρμα.

Πως ο Κτηνίατρος θα διαγνώσει την Δερματοφυτίαση στο Κατοικίδιο σας;

Προκειμένου να διαγνωστεί η δερματοφυτιαση με ακρίβεια, ο κτηνίατρος θα ακολουθήσει μια σειρά από βήματα:

  • Λήψη ιστορικού: Θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα που παρατηρείτε στο κατοικίδιό σας, πότε ξεκίνησαν και αν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι.
  • Κλινική εξέταση: Θα εξετάσει προσεκτικά το δέρμα του κατοικίδιού σας για να εντοπίσει τις αλλοιώσεις και να πάρει δείγματα.
  • Μικροσκοπική εξέταση: Ένα μικρό δείγμα από το δέρμα θα εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για να εντοπιστούν τα σπόρια και οι υφές των μυκήτων.
  • Καλλιέργεια: Το δείγμα θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό μέσο καλλιέργειας για να αναπτυχθούν οι μύκητες, αν υπάρχουν.
  • Άλλες εξετάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, όπως αιματολογικές ή βιοχημικές, για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν.

Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση;

Η ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς μεταδόθηκε η μόλυνση και πώς μπορεί να την προλάβετε στο μέλλον.

Πώς να απαλλαγείτε από την δερματοφυτιαση;

Μόλις ο κτηνίατρος διαγνώσει την μόλυνση από δερματοφυτα, θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία για το μέγιστο αποτέλεσμα πρέπει να εφαρμοστεί τοπικά και συστηματικά.

Αντιμυκητιακά φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν τοπικά (σαμπουάν, κρέμες).

Τοπικές θεραπείες: Σαμπουάν, λοσιόν ή κρέμες ειδικά σχεδιασμένες για την καταπολέμηση των δερματοφυτων.

Πόσο Διαρκεί η Θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη θεραπεία που σας συνταγογράφησε ο κτηνίατρος, ακόμα κι αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν νωρίτερα.

Πρόληψη της Επαναμόλυνσης:

Καθαριότητα: Δυστυχώς, ο κίνδυνος της επαναμολυνσης από το περιβάλλον, αλλά καί η μετάδοση της δερματοφυτιασης σε κάποιο μέλος της οικογένειας υπάρχει. Επομένως, πρέπει να διατηρηθει ένα καθαρό περιβάλλον για εσάς και το κατοικίδιό σας.

Περιποίηση του περιβάλλοντος: Θα χρειαστεί να καθαρίσετε σχολαστικά το σπίτι σας, τα ρούχα και τα παιχνίδια του κατοικίδιου σας για να αποτρέψετε την επαναμόλυνση.

Πλύσιμο ρούχων: Πλύνετε στο πλυντήριο σε διπλή πλύση, όλα τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα που ήρθαν σε επαφή με το άρρωστο ζώο.

Απολύμανση: Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες που έρχεται σε επαφή το κατοικίδιό σας.

Απομόνωση: Αν έχετε περισσότερα κατοικίδια, μπορεί να χρειαστεί να απομονώσετε το άρρωστο ζώο.

Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο: Πραγματοποιήστε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για να παρακολουθείτε

την πρόοδο της θεραπείας.

Πρόληψη των Μυκήτων στα Κατοικίδια

Για να προστατέψετε το κατοικίδιό σας από τους μύκητες, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Τακτική περιποίηση: Βουρτσίστε τακτικά το τρίχωμά του κατοικίδιου σας, για να εντοπίσετε τυχόν σημάδια μόλυνσης.
  2. Καθαριότητα περιβάλλοντος: Καθαρίστε τακτικά τα μπολ για φαγητό και νερό, τα κλινοσκεπάσματα και τα παιχνίδια του κατοικίδιού σας.
  3. Αποφυγή επαφής με άρρωστα ζώα: Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας να έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα που μπορεί να έχουν δερματικές αλλοιώσεις ύποπτες για δερματοφυτιαση.
  4. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Προσφέρετε στο κατοικίδιό σας μια ισορροπημένη διατροφή και φροντίστε να κάνει τακτική άσκηση.
  5. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο: Πραγματοποιήστε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για προληπτικούς ελέγχους.

Θυμηθείτε: Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Με τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε να προστατέψετε το κατοικίδιό σας από την δερματοφυτιαση και να διασφαλίσετε μια μακρά και υγιή ζωή μαζί του.

επικοινωνια

Ανδρέα Παπανδρέου 106 & Αλκιβιάδου Γλυφάδα